Home
Springerle
Koek recepten
Cupcake voorbeelden
Koek voorbeelden
Cupcakes/Taart
Foto's van Cupcakes
Media/Mjam Taart!
Contactformulier
Gastenboek
 
 Vanille koekjes 

(Recept van Mariëlle de Vroome)

Ingrediënten Ca. 30 stuks

250 gram boter op kamertemperatuur

150 suikerbakkerspoeder

2 theelepels vanille extract

1 scharrelei

450 gram (patisserie) bloem

halve theelepel zout

 

  1. Meng de boter, suikerbakkerspoeder en vanille-extract met een handmixer of in een keukenmachine met deeghaak kort tot een romig mengsel.
  2. Voeg het ei toe en mix het geheel nog eens goed door.
  3. Voeg de bloem en het zout toe en kneed (met de hand) of mix (in een keukenmachine met deeghaak) tot een mooi egaal en samenhangend deeg.
  4. Maak van het deeg een platte ‘pizzabodem’ van 1-2 cm dik en verpak het luchtdicht in plastic folie.
  5. Koel het deeg (minstens) twee uur in de koelkast voor gebruik.
  6. Rol het gekoelde deeg uit met een deegroller tussen twee vellen bakpapier.
  7. Bestrooi het deeg met wat bloem en veeg een dun laagje over het gehele deeg.
  8. Breng met een kwast wat bloem aan in het reliëf van een springerle mold, zo blijft de mal niet aan het deeg plakken. Herhaal dit steeds na ieder koekje.
  9. Steek met behulp van een steker het koekje uit, of snijdt het uit met een mesje of pizza/raviolisnijder.
  10. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160ºC. De baktijd kan verschillen dat ligt eraan hoe groot de koekjes zijn. Blijf dus bij de oven op dat in de gaten te houden.

Voeg i.pv. vanille-extract 2 eetlepels kaneel toe, of 2 eetlepels speculaaskruiden een theelepel nootmuskaat en een theelepel kruidnagel voor een heerlijke kruidige smaak.

 

 

 

 

Tijmkoekjes (springerle)

 

100 gram (tarwe) bloem

50 gram boter

1 theelepel fijn zout

1 eetlepel tijm

  

Maak een deeg met alle ingrediënten, voeg een paar druppels ijskoud water toe om het mooi samenhangend te maken. Laat het in plastic folie ingepakt in de koelkast minimaal 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol de lap uit en maak de springerle koekjes op de manier zoals je gewend bent. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 25 minuten goudbruin.

 

*Heb je geen springerle mould, steek dan rondjes uit, of met de Kerst sterren.

*Gebruik voor deze koekjes een mould met niet te kleine details, deze zie je niet zo goed door de kruiden die erin verwerkt zitten.

*In plaats van tijm, kun je ook prima andere gedroogde kruiden gebruiken, oregano, Italiaanse kruiden etc.

Italiaanse kruiden koekjes.
 Top
Partycupcakes (Springerle Moulds) kvk nr 57149690  |  info@partycupcakes.nl