December.
Mijn laatste creatie met de Nordic Ware vormen, de laatste maand van mijn challenge van 2024. Natuurlijk ging ik aan de slag met mijn aller nieuwste vorm, de Mini Loaf pan. Het jaar 2024 is bijna afgelopen en natuurlijk wordt er dan Oud & Nieuw gevierd. Vaak vind ik het wachten tot 24.00 uur zo’n lange zit, dus ik bedacht dat een koffie cake wel op zijn plaats zou zijn, wat cafeïne om de laatste uurtjes van het jaar uit te zitten kan geen kwaad. Hoewel ik absoluut geen koffie drinker ben, vind ik deze mini loafs wel lekker. Daarnaast zijn deze feestelijke cakejes ook nog een lust voor het oog. Heb je geen tijd om de schuimpjes zelf te bakken? Koop dan gewoon kant er klare schuimpjes (of misschien heb je nog wel (mokka)kransjes uit je kerstpakket) en verkruimel die over de crème heen. Zet er een sterretje in en zo maak je er een groot spektakel van. Een fantastisch mooie jaarwisseling toegewenst en tot in 2025, laat het een mooi bak jaar worden.
Koffie mini loaf cakes.
Nordic Ware mini loaf pan 5 cups.
Voor de meringuetoefjes (begin hier een dag van te voren mee).
90 g eiwit
Snuf zout
100 g fijne kristalsuiker
90 g poedersuiker
1 tl oploskoffie
Bakplaat met bakpapier bekleed
Spuitzak met rond spuitmondje (1A van Wilton)
Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij en zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker en de oploskoffie door de meringue. Doe de meringue in een spuitzak en spuit kleine toefjes op het bakpapier. Laat ze in de oven drogen in ongeveer 60 minuten, zet de oven uit en laat ze in de oven verder drogen. Haal ze er pas uit als de oven helemaal afgekoeld is. Je houd er best wat over, maar die kun je gewoon op eten of je maakt nog meer van deze loaf cakes.
Voor de mini loaf cakes.
150 ml melk
2 el oploskoffie
165 g lichtbruine basterdsuiker
100 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
2 eieren
165 g patentbloem
1 tl bakpoeder
Snuf zout
Verwarm de oven voor op 175 C. Beboter en bestuif de loaf vorm. Los de koffie op in de melk. Klop de boter en suiker romig, tot het goed gemengd is. Voeg een ei toe en voeg de volgende pas toe als hij goed opgenomen is. Voeg de bloem, bakpoeder, zout en het koffie mengsel om en om toe aan het mengsel, mix tot een glad beslag. Verdeel het beslag dan over de mini loaf vorm en tik een paar keer met de vorm op het aanrecht, met een theedoek ertussen.
Bak de cakes ongeveer 25 minuten, tot ze gaar zijn. Laat 5 minuten in de vorm afkoelen en stort ze dan op een rooster om verder af te koelen.
Laat de cakes volledig afkoelen voordat je ze gaat decoreren.
Het decoreren.
200 g swiss meringue creme (zie recept onderaan)
2 tl oploskoffie
1 el warm water
1 kleine reep melkchocolade (100 g)
Meringues (zie recept bovenaan)
Meng de oploskoffie met het hete water en spatel dit door de swiss meringue creme. Spatel net zo lang tot het goed gemengd is. Doe spuitmondje M1 in een spuitzak en vul met de koffie crème. Spuit in een zigzag patroon de crème op de cakes, zoals een sprits.
Neem 25 g van de reep melkchocolade smelt dit en doe het in een kleine spuitzak, spuit de chocolade over de crème heen, ook in een zig zag patroon. Schaaf nog wat chocolade aan de onderkant van de reep af met een mes en verdeel dit over de cakes. Decoreer met een hele meringue, maar ook wat stukken gebroken meringue staan erg leuk, handig om de gebroken stukken op te maken.
Swiss meringue boter crème.
210 g (gepasteuriseerde) eiwitten (7 M eieren)
420 g fijne kristalsuiker
525 g roomboter, kamertemperatuur en in stukjes
Vanille extract, naar smaak
Citroensap of keukenazijn
Neem een hittebestendige kom die op een pan heet water past. Ontvet de kom en de haken van de mixer met citroensap of keukenazijn. Doe de eiwitten en de suiker in een kom en zet de kom op de pan met kokend water, dit wordt ook wel au bain marie genoemd. Blijf nu voortdurend kloppen totdat de suiker gesmolten is en het mengsel goed heet is. Bij gebruik van rauwe eieren is het belangrijk het risico op salmonellavergiftiging tegen te gaan. Salmonella is een bacterie die zeer gevaarlijke maag- en darmproblemen kan veroorzaken, vooral bij kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Daarom moeten eiwitten voor consumptie worden verhit. Salmonella zal worden gedood wanneer voedsel door en door verhit wordt (boven de 70 °C). Controleer de temperatuur van de eiwit-suiker oplossing daarom met een kookthermometer. Gebruik je gepasteuriseerde eiwitten dan mix je een minuut of 10 en hoef je geen thermometer te gebruiken.
Haal de kom van de pan en mix op lage snelheid en doe de boter er stukje voor stukje erbij, terwijl je blijft mixen. Als alle boter opgenomen is, zet je de mixer op een hogere stand en klop je de crème totdat hij er luchtig uitziet. Voeg de vanille toe, meng goed met een spatel en schraap langs de randen van de kom. Mix de crème nogmaals een minuutje goed door. De crème ziet er nu mooi glad en luchtig uit en voelt zijdezacht aan. Er blijft wat creme over, je kunt dit prima een week in de koelkast bewaren of zelfs tot 3 maanden invriezen. Ideaal om op nog wat cupcakes te doen, of je maakt deze loaf cakes gewoon nog een keer.