April
Een unicorn, zo noem je een Nordic Ware vorm, die heel zeldzaam is, niet meer gemaakt wordt en je vaak wel heel graag wil hebben, of hopelijk al in je bezit hebt. In Nederland kun je ze zelden vinden, soms nog in Amerika, sowieso tweedehands, en vaak ook nog met belachelijk hoge verzend en invoerkosten. Deze vorm is er zo één, de Daisy Cake Pan. Ik ben echt een lucky basterd dat ik deze in mijn bezit heb gekregen, heel erg bedankt nog hiervoor, ik weet dat je meeleest! Eindelijk ben ik, voor mijn NW challenge, met deze vorm aan de slag gegaan. Ik heb al jaren een boekje van Linda Collister, het heet Cake Anders en daar staan diverse recepten in met onder andere deze vorm. Ik ging aan de slag met de sinaasappelcake met kleverig glazuur. Ik gaf er nog een kleine eigen twist aan en het resultaat was erg lekker, ook leuk voor komende Koningsdag, vandaar dat ik het recept nu alvast deel.
Sinaasappel cake met kleverig glazuur
Daisy Cake pan, Nordic Ware, 10 cups
Voor het beslag
240 g zeer zachter boter
240 g kristalsuiker
4 grote eieren
330 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
Mespunt zout
Sap en rasp van 1 grote onbespoten sinaasappel
Voor het glazuur
100 g boter
70 g kristalsuiker
5 el vers sinaasappelsap (van een tweede sinaasappel)
2 tl oranjebloesemwater
Doe de boter en de suiker in een grote kom en voeg eieren, meel, bakpoeder, zout en sinaasappelsap en -rasp toe. Klop het geheel met de mixer op lage stand tot een glad en goed gemengd beslag.
Schep het beslag in de goed ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 40-45 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven. Als je een spies in het midden van de cake prikt moet hij er schoon uitkomen.
Maak het glazuur vlak voor het einde van de baktijd. Verwarm de boter, suiker, sinaasappelsap en oranjebloesemwater zachtjes in een pannetje tot de boter en suiker gesmolten zijn. Houd het mengsel warm.
Neem de cake uit de oven en laat hem 5 minuten in de vorm afkoelen. Keer de cake om op een platte schaal. Prik met een spies gaatjes in de bovenkant van de cake. Verwarm indien nodig het glazuurmengsel nog even op en verdeel het gelijkmatig over de cake. Ik deed dit voorzichtig met een kwastje, ik gebruikte ook niet al het glazuur. Ik strooide er nog wat poedersuiker over, of decoreersuiker, in ieder geval diegene die niet smelt.
Laat de cake afkoelen en eet hem op kamertemperatuur, eventueel met geklopte slagroom.
Bewaar de cake maximaal 4 dagen in een luchtdichte trommel.
-Je kunt ook een rechthoekige cakevorm van 27x18 cm gebruiken.
-Je kunt ook een sinaasappellikeur of whisky gebruiken in het glazuur, laat dan het oranjebloesemwater weg.
-Voor nog meer sinaasappelsmaak, kun je van de sinaasappel die je voor het glazuur gebruikt ook de rasp toevoegen aan het beslag.