Februari.
Zien ze er niet super schattig uit? Jawel toch?!
Gelukkig kun je het drama wat eraan vooraf ging niet zien. Na een aantal uur in de koelkast wilde ik ze gaan lossen, maar dat ging niet zoals ik dat had gehoopt. De zijkanten van de pudding alvast wat losgetrokken, toen de vorm omgekeerd en getikt op het aanrechtblad. Eerst nog met beleid, maar steeds iets harder. De vorm even in warm water gehouden, nog steeds niet eruit. De vorm even verwarmd met de crème brulee brander, en jawel hoor, nog steeds niets. Toen kwam er een halve uit en die heb ik maar even leeg gelepeld, de smaak is prima, helaas wel een klontje hier en daar. Uit frustratie de hele boel weer in de koelkast gezet en er de volgende ochtend mee verder gegaan. Deze keer met een cocktailprikker langs de zijkanten, bij de inkepingen, de cocktailprikker voorzichtig naar beneden geduwd en ook in het midden de cocktailprikker erlangs gehaald zodat de pudding van het midden loskwam. De eerste viel eruit en was gebroken de andere drie kwamen er best redelijk uit. Ik had er overigens één met zonnebloemolie ingevet, maar dat maakte in mijn geval niets uit. Snel op een bordje de koelkast weer in. Ik vond ze goed genoeg voor een foto, dus ik heb de slagroom opgeklopt en ben er verder mee aan de slag gegaan. Ik maakte ze alvast in Paassfeer, daar vind ik deze hopjespuddinkjes echt bij passen.
Hopjespudding
Anniversary bundtlette pan, 5 cups/1.2 liter
Ik vulde ze niet helemaal tot bovenaan, met de slagroom en chocolade erbij is dit voldoende. Ik maakte op deze manier 5 stuks.
50 gram suiker
1 eetlepel water
500 ml melk
5 g oploskoffie (Nespresso) (ong. 1 opgehoopte eetlepel)
30 gram maïzena
Zet eerst alle ingrediënten klaar.
Kook in een pan 450 ml melk met de oploskoffie, de 50 ml melk gebruik je later in het recept. Roer het door en zet het vuur uit. Verwarm in een steelpan met dikke bodem, op een laag vuur, de suiker met 1 eetlepel water. Roer niet in de pan maar maak eventueel ronde bewegingen met de pan zodat het goed gemengd wordt. Zodra het suikermengsel een mooie karamelkleur heeft mag de warme melk in kleine delen bij de karamel. Doe dit heel voorzichtig, de karamel is heel erg heet en zal zodra de melk erbij komt omhoog komen en het kan gaan spetteren. Roer goed door, ook over de bodem, hier kun je nog stukken karamel vinden, maar die lossen vanzelf op.
Meng de maïzena bij de 50 ml koude melk die nog over is. Roer het goed door en voeg een paar maal een klein beetje warme karamel melk toe om familie te maken.
Voeg het maïzenapapje bij de rest en roer het goed door, het wordt nu een steviger geheel. Laat de vloeibare en warme hopjespudding kort inkoken, onder voortdurend roeren. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Laat de pudding iets afkoelen, zo'n 3-5 minuten. Spoel de vorm om met koud water en vul ze met de vloeibare pudding. Laat het afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens voor een paar uur in de koelkast, zodat het kan opstijven.
Los de puddingen (succes) en decoreer ze naar wens. Ik gebruikte slagroom met chocolade eieren i.v.m. Pasen.
Voor de slagroom gebruikte ik 200 ml slagroom met 1 zakje klopvast en 1 zakje vanillesuiker. Er blijft best nog wat slagroom over, die kan eventueel nog in de koffie bijvoorbeeld.
Het originele recept is van Carola bakt Zoethoudertjes, ik paste het aan naar mijn eigen bevindingen.