Mei.
Ik ben gek op bijzondere of originele smaken zoals lavendel, rozen, oranjebloesemwater en in dit geval is dat earl grey. Het originele recept is van blogger Mei Yee (Instagram) en staat ook op de website van Nordic Ware vermeld. Zij bakte de cake in de Magnolia pan, maar ik wilde graag de Blossom pan proberen, die staat al heel lang ongebruikt in de kast namelijk. Het originele recept vraagt om oat milk en dairy free yoghurt, maar ik heb dit aangepast naar volle melk en volle yoghurt. Ook heb ik de cups omgerekend naar grammen, het is altijd even rekenen, maar uiteindelijk vind ik dit veel handiger. Wat ook heel handig is, je hebt geen mixer nodig.
Earl grey citroen bundt cake
Blossom bundt pan 10 cups/2.4 liter
350 ml volle melk
10 eenpersoons theezakjes Earl Grey
440 g bloem
300 g suiker
2 tl bakpoeder
1 1/2 tl baking soda
1/4 tl zout
120 ml vers geperst citroensap (ongeveer 3-4 citroenen)
rasp van 2 citroenen
115 g volle yoghurt
175 ml zonnebloemolie
Doe de melk in een steelpan en verwarm het tot het aan de randen zachtjes begint de borrelen. Haal de pan van het fornuis en voeg de theezakjes toe, laat dit 20 minuten trekken met het deksel op de pan. Haal de zakjes eruit en het deksel van de pan om wat af te laten koelen.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de tulbandvorm in en zet apart. Zeef de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout in een mengkom en meng goed. Meng in een aparte kom het citroensap, de citroenrasp, de olie, de yoghurt en de Earl Grey-theemelk. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng met een spatel tot een glad mengsel, schraap ook goed over de bodem zodat het echt goed gemengd is. Giet het beslag in een ingevette bakvorm, tik een paar keer met de vorm op het aanrecht zodat het beslag zich mooi verdeeld in de vorm. Bak in ongeveer 50 minuten gaar. Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster en laat verder afkoelen. Bestuif eventueel met wat poedersuiker.