Oktober
Voor mijn verjaardag maakte ik een high tea voor vriendinnen en m'n zussen en deze chocolade bosvruchten charlotte trok zeker de aandacht van iedereen. Naast een lust voor het oog, was hij ook nog eens erg lekker. Ook zeker een idee om hem komende feestdagen te presenteren aan je visite. De Ipnosi vorm, maakt het feitelijk erg makkelijk om een poepie chique geheel neer te zetten. Wat rood fruit en (kant en klaar gekochte, shhh, niet doorvertellen) macarons maken het helemaal af.
Chocolade bosvruchten charlotte
Nordic Ware Charlotte pan 6 cups
Voor de bosvruchten cremeux
1 blaadje gelatine
150 gr (diepvries)bosvruchten, ontdooit
1 eidooier
1 ei
40 gr suiker
40 gr boter
Pavoni Ipnosi siliconen mal 160 mm
Begin een dag van te voren.
Week voor de cremeux het blaadje gelatine in koud water. Pureer de bosvruchten en zeef de puree vervolgens. Weeg er 100 gram van af. Doe dat samen met de suiker, de eidooier en het ei in een steelpannetje en verwarm dit al roerende op een laag vuur. De vulling zal dikker worden, maar mag vooral niet koken. Mocht je een thermometer hebben, haal de vulling dan bij 85 °C van het vuur. Kijk anders goed wanneer de vulling dikker wordt en dreigt te gaan koken. Giet het bosvruchtenmengsel door een fijne zeef en roer de uitgelekte gelatine erdoor. Snijd de boter in kleine stukjes en roer deze door de vulling. Giet de vulling in de vorm en laat deze bevriezen.
De cake
125 g zachte roomboter
250 g kristalsuiker
3 eieren (M)
165 g bloem
20 g cacao
1/4 tl baking soda
Snufje zout
125 g zure room
2 tl vanille extract
Mix de boter en de suiker tot het zacht en licht van kleur is. Voeg de eieren één voor één toe en voeg de volgende pas toe als de ander is opgenomen. Doe de bloem, cacao, baking soda en het zout in een kom en doe dit om en om met de zure room en de vanille extract bij het beslag. Haal een spatel langs de randen en mix nog even kort door. Doe het beslag in een ingevette en een bebloemde vorm. Bak de cake in een voorverwarmde oven op 155°C in 55-60 minuten gaar, controleer met een saté prikker. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en stort de cake op een taartrooster om verder af te laten koelen.
De opmaak/decoratie
2 flinke el frambozenjam (of bosvruchtenjam)
Verse frambozen/blauwe bessen
Roze macarons (optioneel)
Lint (optioneel, maar wel mooi)
Verdeel de frambozenjam over de afgekoelde cake. Haal de siliconen vorm uit de vriezer en haal voorzichtig de bosvruchtencremeux eruit. Leg het bovenop de jam en laat de cremeux rustig ontdooien. Decoreer na het ontdooien met de frambozen, blauwe bessen en eventueel macarons. Doe rondom de cake een mooi lint.
Het recept voor de cremeux is van Rutger v/d Broek, hij maakte een frambozen cremeux.
Onderstaande foto's zijn gemaakt door Esther Crutzen.