Partycupcakes

Voor heel veel lekkers!

Januari.

Citroen-rozen cake met pistache swirl.
Classic fluted loaf pan, van Nordic Ware, 6 cups.


115  g roomboter
120 g rietsuiker
Rasp van 1 citroen
2-3 eetlepels citroensap
2 theelepels rozenwater
3 eieren
125 g zure room
150 g patentbloem
1/2 zakje bakpoeder (8 g)
Snuf zout
3 theelepels pistache pasta, gekocht (ik gebruikte Saracino, i.v.m. de mooie intense kleur) of zelfgemaakt


Voor bovenop de cake.
50 g poedersuiker
2-3 theelepels citroensap
Enkele druppels water
Fijngehakte pistachenootjes
Gedroogde rozenblaadjes, optioneel (Pit&Pit)
Gedroogde rozenkoppen, optioneel (Pit&Pit)


Verwarm de conventionele oven voor op 150 graden. Vet de vorm in met gesmolten boter en bestuif hem met behulp van een theezeefje met wat bloem. De boter met de suiker romig mixen. Mix de citroen rasp en sap kort mee. Voeg ook het rozenwater toe. Vervolgens voeg je één voor één de eieren toe, schraap de zijkanten van je kom na elk ei steeds even schoon met een siliconen spatel. Daarna de voeg je de zure room toe, mix kort door, het beslag kan in de schift schieten, maar dit komt goed nadat je de bloem toe heb gevoegd. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven de kom en mix nogmaals kort door. Bedek de bodem van de vorm met wat beslag, doe er 2 theelepels van de pistache pasta op en roer dit door het beslag met een saté prikker. Voeg de rest van het beslag toe en de laatste theelepel pistache pasta meng je ook door het beslag heen. Bak de cake in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een taartrooster om hem verder af te laten koelen.


Als de cake is afgekoeld maak je een eenvoudig glazuur van de poedersuiker en wat theelepels citroensap. Is het glazuur nog te dik, voeg dan druppelsgewijs nog wat water toe tot je een mooi dik, maar lopend glazuur hebt. Verdeel dit over de cake en gaat ook wat langs de zijkanten lopen. Bestrooi met fijngehakte pistache nootjes en eventueel wat rozenblaadjes. Als finishing touch leg je in het midden bovenop wat gedroogde rozenknopjes.



IMG_1841
IMG_1882