Partycupcakes

Voor heel veel lekkers!

Hartige tulband met kruiden, cheddar en bacon.

Via Pinterest kwam ik dit eenvoudige recept tegen op TikTok. Dat moest uitgeprobeerd worden, maar ik heb er natuurlijk wel mijn eigen draai aan gegeven. Een dag later is de tulband ook nog steeds erg lekker, koud of warm, zonder iets erop, maar ook met wat kruidenboter erop is hij lekker. Lekker voor bij de lunch, brunch of borrel bijvoorbeeld.

Anniversary bundt pan 10-15 cups

3 x 340 g croissantdeeg
6-9 plakjes streaky bacon
75 g geraspte cheddar
113 g roomboter
1 x recept kruidenmix*
30 g Parmezaanse kaas, zelf geraspt of poedervorm

Rol het croissantdeeg uit, snijdt (of knip) de bacon in stukjes en verspreid dit over het deeg. Strooi er ook wat cheddar over, en rol het weer terug op. Herhaal dit met de andere twee verpakkingen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij de boter in kleinere stukken en doe ze in de vorm en zet de vorm in de oven tot de boter gesmolten is. Doe de kruidenmix en de Parmezaanse kaas erover. Leg voorzichtig (zowel de vorm als de boter erin zijn heet) de rollen croissantdeeg in de tulband vorm en duw dit een beetje tegen elkaar aan zodat het een cirkel wordt, dit hoeft niet heel netjes. Zet de vorm in de oven en bak de hartige tulband in ongeveer 70-75 minuten gaar. Hou het in de gaten, wordt hij te donker aan de bovenkant, doe er dan losjes een stuk aluminiumfolie overheen. Laat de tulband 5 minuten staan als je hem uit de oven haalt en keer hem dan om, pas op er kan wat hete ‘boter’ eruit komen. Laat nog iets verder afkoelen en snijdt hem daarna aan. 

Natuurlijk kun je meer of minder cheddar en bacon toevoegen, je kunt het ook helemaal weglaten, voel je vrij om te experimenteren.


*Kruidenmix
In het originele recept werden McCormick Salad Supreme kruiden gebruikt, deze zijn in Nederland wat lastiger te krijgen en had ik dus niet in huis. Ik maakte een eigen mengsel en die smaakte ook prima. Voel je vrij om hiermee te experimenteren. Hij is nu wat pittiger door de chilipoeder, die kun je ook weglaten. Ik denk dat wat knoflook of uienpoeder ook lekker is, maar ook die had ik niet in m’n kruidenkastje staan. Voor het afwegen van de kruiden is een precisie weegschaal ideaal (te koop bij o.a. Baktotaal).

1 g Italiaanse kruiden
2,5 g (milde) paprikapoeder
0,5 g chilipoeder
1,5 g sesamzaad
1 g maanzaad
0,5 g zout
Dit alles meng je door elkaar.