Partycupcakes

Voor heel veel lekkers!

Maart.

Braided sloffengebakjes
Braided bundtlette pan


Voor 12 stuks (je houdt een beetje deeg over)


De bodems. (ong. 650 gram) (normaal voor 2 bodems)
180 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
1 klein ei
snuf zout
140 g bloem
140 g Zeeuwse bloem
2 tl bakpoeder
Kaneel naar smaak
75 gram amandelspijs
1/2 ei


Meng de boter, suiker, ei, zout (en eventueel een extra smaakmaker) door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg. Maak het deeg plat en verpak het in huishoudfolie. Leg het in de koelkast minimaal een uur te rusten, beter een dag, dan kunnen de smaken goed intrekken en plakt het minder.
Vet de vorm in met gesmolten roomboter en bestuif met bloem. Maak bolletjes van het sloffendeeg van 50 gram per stuk.  Duw ze iets plat en druk ze daarna gelijkmatig in de vorm.
Maak de spijs los in een kom met je handen en kneed er net zoveel ei door zodat het vloeibaar genoeg is om in een spuitzak te doen en op te spuiten. Knip een punt van de spuitzak en spuit in het midden op het deeg een cirkel van spijs, laat rondom het spijs een randje vrij. Heb je geen spuitzak kan het ook met een lepel, maar met een spuitzak kan je sneller en netter werken.
Bak de sloffen tulbandjes zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.  Na het bakken, direct, maar met beleid, storten en verder af laten koelen.


Swiss meringue boter crème.


210 g (gepasteuriseerde) eiwitten (7 M eieren)
420 g fijne kristalsuiker
525 g roomboter, kamertemperatuur en in stukjes
Vanille extract, naar smaak
Citroensap of keukenazijn
Neem een kom die op een pan heet water past. Ontvet de kom en de haken van de mixer met citroensap of keukenazijn.  Doe de eiwitten en de suiker in een kom en zet de kom op de pan met kokend water, dit wordt ook wel au bain marie genoemd. Blijf nu voortdurend kloppen totdat de suiker gesmolten is en het mengsel goed heet is. Bij gebruik van rauwe eieren is het belangrijk het risico op salmonellavergiftiging tegen te gaan. Salmonella is een bacterie die zeer gevaarlijke maag- en darmproblemen kan veroorzaken, vooral bij kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Daarom moeten eiwitten voor consumptie worden verhit. Salmonella zal worden gedood wanneer voedsel door en door verhit wordt (boven de 70 °C). Controleer de temperatuur van de eiwit-suiker oplossing daarom met een kookthermometer. Gebruik je gepasteuriseerde eiwitten dan mix je een minuut of 10 en hoef je geen thermometer te gebruiken.
Haal de kom van de pan en mix op lage snelheid en doe de boter er stukje voor stukje erbij, terwijl je blijft mixen. Als alle boter opgenomen is, zet je de mixer op een hogere stand en klop je de crème totdat hij er luchtig uitziet. Voeg de vanille toe, meng goed met een spatel en schraap langs de randen van de kom. Mix de crème nogmaals een minuutje goed door. De crème ziet er nu mooi glad en luchtig uit en voelt zijdezacht aan.


Decoratie voor de gewone variant.


Boter crème (zie hierboven)
Roze kleurstof
Spuitmondje 1A van Wilton
Frambozenjam
Sprinkles (Sprinklelicious)
Kleur de crème zachtroze met kleurstof en doe dit in een spuitzak met spuitmondje 1A. Doe een theelepel frambozen jam in het hart van het tulbandje spuit daarop een toef crème en decoreer naar wens met sprinkles.


Decoratie voor de ondersteboven variant.


Boter crème (zie hierboven)
Roze kleurstof
Spuitmondje 104 van Wilton
Sprinkles (Sprinkleleicious)
Hoera decoratie van roze fondant gemaakt met een stamp (uit mijn eigen webshop), dit kan natuurlijk ook een ander soort fondant decoratie zijn , een bloemetje, een hartje etc.
Maak de fondant decoratie een dag van te voren, dan kan het uitharden en klapt het niet dubbel als je het op de crème legt.
Kleur de boter crème roze en doe dit in een spuitzak met spuitmondje 104. Spuit 5 bloemblaadjes op de bodem van de tulbandje, we gaan ze onderste boven neerzetten. Houd het spuitmondje met de smalle kant van je af en spuit een lus, om een bloemblaadje te maken. Na 5 blaadjes, maak je er nog 5 iets kleiner en schuin omhoog, zodat je het gat in het midden opvult. Ga eventueel nog verder door als het gat nog niet helemaal gevuld is. Bestrooi subtiel met sprinkles en doe de decoratie erop.

IMG_2294
IMG_2364