Oktober
Deze keer deel ik met jullie (op 1 november) het recept voor berencake. Ik heb dit recept al eens eerder gedeeld op social media, maar vond het wel toepasselijk omdat het mijn verjaardag is en ik warme herinneringen heb aan dit recept of eigenlijk het samen bakken met m'n moeder. Maar goed terug naar het recept voor berencake, vroeger heeft dit recept wel eens in een Margriet of Libelle magazine gestaan. Ik heb het uitgeknipt en in mijn kookschrift geplakt. Samen met mijn moeder heb ik deze cake al heel vaak gebakken, zelfs voor mijn verjaardag en natuurlijk was het toen nog in een beren bakblik, vandaar de naam berencake. Nu bak ik hem nog steeds regelmatig, in een aangepaste versie, maar dan natuurlijk wel in zo'n mooie Nordic Ware vorm. Lust je geen karnemelk, geen probleem ik ook niet, in deze cake proef je er helemaal niets van. Ga jij hem een keer maken?
Honing-kruiden cake alias berencake
Nordic Ware, 75th Anniversary Braided Loaf Pan, 6 cups
6 cups Wildflower loaf pan
100 g roomboter
80 g vloeibare (bloemen)honing
200 g donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
4 eetlepels koekkruiden
300 g zelfrijzend bakmeel
200 ml karnemelk
Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet de vorm in met gesmolten boter en bestuif met bloem. Roer de boter met de honing en basterdsuiker door elkaar. Voeg de eieren toe en klop het geheel tot het goed gemixt is. Zeef de koekkruiden met het zelfrijzend bakmeel en roer dat door het boter-honing mengsel. Mix rustig de karnemelk door het beslag. Het is nu een glad, dik vloeibaar beslag, schenk het beslag in de vorm en tik een paar keer met de vorm op het aanrecht (met een theedoek ertussen) zodat de luchtbelletjes verdwijnen. Bak de loaf cake in ongeveer 60-65 minuten gaar, controleer met een prikker. Laat de cake 10 minuten afkoelen en stort de cake op een taartrooster om verder af te laten koelen.
Eventueel bestuiven met een mengsel van een theelepel poedersuiker en een theelepel koekkruiden, met behulp van een theezeefje.