Partycupcakes

Voor heel veel lekkers!

Chocolade tulband met ganache en fondantbloemen.

Wat is hij mooi geworden deze tulband. De witte chocolade binnenin is helaas teveel gesmolten en naar de bodem gezakt (bij het omkeren de bovenkant dus. Een volgende keer zal ik hem zonder de witte chocolade maken of met bak vaste witte chocolade. Desalniettemin is hij heerlijk.

Nordic Ware Classic Cast Pound Cake and Angelfood Pan 18 cups

75 g cacaopoeder
300 g pure chocola
200 ml kokend water
250 g zure room
210 g bloem
1 tl baking soda
snufje zout
150 g roomboter
450 g lichtbruine basterdsuiker
1 el vanille extract
5 eieren (M)
200 g witte chocolade
100 ml slagroom
klontje roomboter
Fondantbloemen naar keuze

Vet de tulbandvorm in met gesmolten boter en bestuif hem met wat bloem door middel van een theezeefje, zet weg tot gebruik. Neem 200 g van de pure chocolade en doe dit samen met de cacao in een hitte bestendige kom. Giet het kokende water erop en roer net zolang tot de chocolade gesmolten is en het een mooi egaal mengsel is, laat het afkoelen. Voeg de zure room toe en roer dit er doorheen.


Doe de bloem, baking soda en zout samen in een kom en roer het door elkaar. Klop de boter, basterdsuiker en vanille extract tot een romig mengsel en voeg vervolgens de eieren één voor één toe. Voeg om en om de bloem en het chocolade mengsel toe en mix tot een mooi beslag.
Hak de witte chocolade in stukjes en spatel ze door het beslag. Vul de vorm, tik een aantal keer met de vorm op het aanrecht, met een theedoek ertussen. Bak de tulband in een voorverwarmde oven van 175 graden, in ongeveer 80-85 minuten gaar. Een saté prikker komt er niet schoon uit omdat de cake nattig is. De cake komt een beetje los van de zijkanten en voelt wat stevig aan als je erop drukt. Laat de cake 10 minuten in de vorm op een taartrooster afkoelen, stort de cake op het taartrooster en laat verder afkoelen.


Voor de ganache hak je de overige 100 g pure chocolade in stukjes en doe ze in een hitte bestendige kom. Verwarm de slagroom in een steelpan en giet deze over de chocolade en roer er voorzichtig met een spatel doorheen. Voeg als het goed gemengd is een klontje roomboter toe, zo blijft de ganache mooi glimmen op de tulband. Verdeel de ganache over de tulband, begin voorzichtig bij de randen voor de drip en vul daarna de rest op. Wacht dan zo’n 5 minuten en verdeel de bloemen op de tulband. Ik deed dit aan één zijde maar helemaal rondom kan natuurlijk ook.